Czynniki środowiskowe a trwałość pożywek mikrobiologicznych: nieodpowiednia temperatura, światło, wilgoć
Celem szkolenia jest przekazanie wiedzy na temat wpływu czynników środowiskowych (takich jak temperatura, światło i wilgoć) na stabilność, skuteczność i trwałość pożywek mikrobiologicznych. Uczestnicy dowiedzą się jak właściwie przechowywać i kontrolować pożywki, by uniknąć utraty ich jakości i funkcjonalności przez cały okres użytkowania. Dzięki praktycznym wskazówkom łatwo będzie uniknąć niepotrzebnych strat i zagwarantować niezawodność pracy w laboratorium.
Podczas szkolenia:
- Poznasz znaczenie jakości pożywek.
- Dowiesz się jaki wpływ ma temperatura na trwałość pożywek.
- Przeanalizujemy wpływ światła – promieniowania na jakość pożywek.
- Odkryjesz proste metody kontroli jakości konsystencji pożywek.
Korzyści dla uczestników:
- Dowiesz się, jak środowisko wpływa na stabilność i skuteczność pożywek mikrobiologicznych.
- Poznasz praktyczne zasady właściwego przechowywania pożywek, zgodne z normami.
- Nauczysz się identyfikować pierwsze oznaki pogorszenia jakości pożywki.
- Zminimalizujesz ryzyko uzyskania niewiarygodnych wyników mikrobiologicznych
Po ukończeniu szkolenia każdy uczestnik otrzyma imienny certyfikat potwierdzający zdobyte kompetencje. Dla organizacji zostanie przygotowany indywidualny „Raport ze Szkolenia i Rekomendacje”.
Dlaczego warto? To praktyczna inwestycja w bezpieczeństwo i niezawodność pracy laboratorium. Odpowiednie przechowywanie i kontrola pożywek to nie tylko wymóg norm, ale przede wszystkim klucz do uzyskania wiarygodnych wyników mikrobiologicznych. Dzięki temu szkoleniu Twój zespół dowie się, jak rozpoznać pierwsze oznaki pogorszenia jakości pożywek.